Maisto ruošimui 

Yra 10 prekės(-ių).
Rodoma 1 - 10 iš 10 dalykų
Maisto ruošimui

Maisto ruošimui.

                Savo gyvenime visi skiriame laiko maisto ruošimu. Vieni tai daro kasdien, kiti rečiau. Vien maistą ruošia su malonumu, kiti priima kai tai būtinąją dinos rutiną. Bet kuriuo atveju, yra virtuvėje naudojami daiktai be kuri neįsivaizduojame maisto ruošimo proceso.

                Bene svarbiausia, beveik kiekvienoje...

Maisto ruošimui.

                Savo gyvenime visi skiriame laiko maisto ruošimu. Vieni tai daro kasdien, kiti rečiau. Vien maistą ruošia su malonumu, kiti priima kai tai būtinąją dinos rutiną. Bet kuriuo atveju, yra virtuvėje naudojami daiktai be kuri neįsivaizduojame maisto ruošimo proceso.

                Bene svarbiausia, beveik kiekvienoje, maisto ruošimo, situacijoje reikalinga yra pjaustymo lenta. Pjaustymo lenta nėra pats svarbiausias įrankis virtuvėje, tačiau be jos sunku gaminti pusryčius, priešpiečius ar vakarienę. Mes visada turime smulkinti, pjaustyti, kapoti ir atlikti daugybę kitų būtinų veiksmų, tačiau gera virtuvės lenta palengvina gaminimą, daro įtaką maisto skoniui ir išvaizdai.

                Kai kuriose virtuvėse galite pamatyti vieną pjaustymo lentą, ant kurios paprastai pjaustomi visi gaminiai, tačiau tai labai nehigieniška. Jei pjaustote daržoves salotoms po žalios mėsos ar žuvies, tada kur yra garantija, kad mikrobų ir bakterijų nebus skrandyje, net jei lenta gerai nuplaunama karštu vandeniu ir plovikliu? Yra dar viena priežastis, kodėl patartina turėti keletą virtuvės lentų. Jei skirtingų produktų kvapai susimaišo, tada gali smarkiai nukentėti gatavo patiekalo skonis ir aromatas. Sutikite, kad silkės skonio sūris ar česnakais kvepiantys vaisiai vargu ar sukelia apetitą per šeimos vakarienę. Jūs, žinoma, galite nušluostyti pjaustymo lentą citrinos skiltele arba nuplauti actu, tačiau geriausias sprendimas yra nusipirkti keletą lentų skirtingiems produktams. Maitinimo įstaigų virtuvėse paprastai naudojama mažiausiai dvylika lentų, tačiau namuose ruošiant maistą būtiniausia yra trys lentos. Pirmoji skirta duonos gaminiams, antroji - žuvies ir mėsos pjaustymui, trečioji - žalumynams, daržovėms, vaisiams, sūriui, dešroms ir kitiems gataviems gaminiams ruošti. Idealiu atveju, žinoma, geriau dirbti su žuvimi ant atskiros lentos, taip pat padaryti nedidelę lentą svogūnams ir česnakams, o atskirą - tešlai. Lentų skaičius priklauso nuo medžiagos kokybės, ir dabar mes kalbėsime apie tai, kaip pasirinkti virtuvės pjaustymo lentą, ko ieškoti parduotuvėje ir kaip prižiūrėti šį virtuvės aksesuarą.

Medžiagų, iš kurių gaminamos virtuvės lentos, įvairovė apsunkina pasirinkimą, todėl jūs turite suprasti, kuo medžiagos skiriasi viena nuo kitos ir kokio tipo maistui jos yra skirtos. Pjaustymo lentos pasirinkimas yra visas mokslas, kurį galima įsisavinti tik praktiškai, todėl rekomenduojame nusipirkti keletą skirtingų lentų ir eksperimentiškai nustatyti, kurios iš jų jums tinkamesnės.

Medinės lentos daro virtuvę šviesią ir jaukią. Tai yra klasikinis, aktualus visais laikais, nors tokie virtuvės prietaisai turi savo trūkumų. Pigiausias ir trumpalaikis variantas yra lentos, pagamintos iš minkštos medienos (beržo, pušies ir liepų), jos greitai susmulkėja, deformuojasi nuo drėgmės, tačiau nenušveičia peilių. Geriausios modernios lentų pjaustymo medžiagos yra bambukas ir Hevea gumos medis. Tokios lentos yra labai praktiškos, nes nesugeria maisto kvapų, nėra deformuotos dėl vandens ir temperatūros pokyčių, o ant jų nesusidaro įbrėžimai ir įtrūkimai. Plastmasė ir polipropilenas konkuruoja su medžiu – tokios lentos skirtos maisto ruošimui nesideformuoja, nesugeria kvapų, neišsausėja, nenusidėvi ir yra lengvai plaunamos. Taip pat maisto ruošimui naudojamos stiklinės pjaustymo lentos. Stiklo keramikos virtuvės lentos yra patvarios, gražios ir labai higieniškos. Jų trūkumai yra didelis svoris, trapumas, nelabai malonus garsas pjaustant gaminius ir labai greitas peilio ašmenų nusidėvėjimas. Ant lentos vidinės pusės turėtų būti neslystančios guminės trinkelės, kitaip ji nuolat prilips prie stalo.

Geros namų šeimininkės virtuvėje turi būti  įvairaus dydžio lentos skirtingiems gaminių kiekiams, o lentos forma (stačiakampė, ovali, kvadratinė, apvali, trapecijos formos) priklauso nuo asmeninių pageidavimų. Optimalus lentos dydis yra 20 × 30 cm, mėsai ir žuviai - 30 × 50 cm, tešlai - 50 × 75 cm. Eksperimentiškai nustatyta, kad jei dydis „teisingas“, patogu pjaustyti gaminius, o peilis tyliai slysta ant paviršiaus. Plonos iki 1 cm storio lentos yra tinkamos lengviems produktams.

Tinkama pjaustymo lentos priežiūra ne tik padidina jos tarnavimo laiką, bet ir yra maisto higienos dalis. Faktas yra tas, kad lenta gali tapti bakterijų, patenkančių į mažus įtrūkimus, šaltiniu, kuris kelia pavojų visos šeimos sveikatai.

                Maisto ruošimo procese būtinas dalykas – peilis. Tarp virtuvinių peilių, taip pat tarp stalo įrankių, yra ypatingas etiketas. Vienas peilis naudojamas duonai pjaustyti, kitas - daržovėms lupti, trečias - mėsai, ketvirtas - žuviai ir panašiai.

                Kas gi yra geras peilis? Visų pirma tai gera pagaląstas peilis. Kokybiškas peilis turi išlikti aštrus ganėtinai ilgą laiką, be papildomų mūsų pastangų. Peilis turi padėti mums greitai ir kokybiškai ruošti maistą, tai priklauso ne tik nuo peilio aštrumo, tačiau nu jo formos, geometrinių kampų ir kita. Peilio rankena turi būti patogi, ergonomiška, neturi būti slydi. Gero peilio ašmenų ir rankenos svoris turi būti teisingai tarpusavyje subalansuoti.

Yra begalinė peilių rūšių įvairovė, juos kiekvienas turėtume rinktis pagal dažniausiai ruošiamų patiekalų rūšių.

Suteikite savo maisto ruošimo procesui malonumo – rinkitės Jums reikalingiausius ir patogiausius virtuvės įrankius.

 

Daugiau