Stalo serviravimui 

Yra 35 prekės(-ių).
puslapyje
Rodoma 1 - 12 iš 35 dalykų
Stalo serviravimui

Stalo serviravimui.

                Stalo serviravimo ritualas kilęs iš ankstyvųjų viduramžių. Tuo metu jo elementai neturėjo meninio pagrindo ir nereiškė nė vienos iš trijų meno sričių (muzika, poezija, tapyba). Pavyzdžiui, XIII a. žvakės, pagamintos iš bičių vaško ar taukų, stovėjo ant bajorų stalų ir turėjo grynai funkcinį pobūdį, o dabar žva...

Stalo serviravimui.

                Stalo serviravimo ritualas kilęs iš ankstyvųjų viduramžių. Tuo metu jo elementai neturėjo meninio pagrindo ir nereiškė nė vienos iš trijų meno sričių (muzika, poezija, tapyba). Pavyzdžiui, XIII a. žvakės, pagamintos iš bičių vaško ar taukų, stovėjo ant bajorų stalų ir turėjo grynai funkcinį pobūdį, o dabar žvakė yra puošybos ir tarnavimo elementas. Taigi šiandien mums pažįstamos plokštelės tuo metu paprasčiausiai neegzistavo. Maistas buvo serviruojamas specialiose ertmėse, ištuštintuose tiesiai ąžuolinėse lentelių lentose, todėl jau buvo neįmanoma atsisakyti priimto patiekalo. Ne mažiau dažnai stalo serviravimo elementai buvo būdas nurodyti kvietėjo socialinę padėtį. Pavyzdžiui, ant kai kurių stalų „plokštelių“ įdubų kraštai buvo dekoruoti raižytais ornamentais. Kuo reikėjo sumanesnių dekoracijų, tuo brangesnis pasirodė darbas, kuris toli gražu nebuvo prieinamas kiekvienam savininkui. Ši stalų dekoravimo tradicija truko neilgai - raštas buvo užkimštas maistu, ornamentas patamsėjo ir prarado patrauklią išvaizdą bei pradėjo skleisti ne per daug malonų kvapą. Nepaisant to, raižyti viduramžių stalo papuošimai, taip pat stalo įrankiai, gali būti laikomi pirmuoju žinomu stalo serviravimo pavyzdžiu. Per 18–19 amžių. Stalo serviravimo meno vystymasis vyko žaibiškai, atsirado daugybė skirtingų stalo įrankių, kurių kiekvienas buvo skirtas tam tikram patiekalui.

                Šiandien tinkamas stalo serviravimas visada yra svečių dėmesio ženklas, būdas sukurti šventinę atmosferą, taip pat šeimininkės meninio skonio rodiklis. Panagrinėkime neoficialias serviravimo taisykles, tai yra tas, kurios yra tinkamos priimti svečius namuose kasdieniame gyvenime ir švenčių dienomis. Stalo serviravimas namuose priklauso nuo progos, paros laiko, temos ir meniu, tačiau visais atvejais serviravimo tikslas yra tas pats - sutvarkyti indus ir prietaisus taip, kad valgyti būtų patogu ir malonu. Remiantis šiuo tikslu, buvo sugalvotos serviravimo sudarymo taisyklės. Kasdieniniame gyvenime turite stebėti visus šiuos kanonus tik iškilmingiausiomis progomis, tačiau sužinoję jų esmę, galite patys serviruoti stalą bet kuriai progai - nuo romantiškos vakarienės iki šeimos Naujųjų metų šventės.

                Stalo serviravimas visada prasideda nuo staltiesės paskleidimo. Šventiniam priėmimui tiks staltiesės, pagamintos iš blizgančių audinių, prie paprasto stalo galima naudoti šiurkščiavilnius audinius, o pastelinių spalvų staltiesės bus naudingos namų susibūrimams. Aišku, staltiesė turi būti nepastebimai švari ir išlyginta. Tačiau stengdamiesi išlaikyti švarą, neuždenkite jo viršutine šluoste. Drobė turėtų būti iš apačios iš visų stalo pusių ne žemesnė kaip 25 cm, bet ne žemesnė už kėdės sėdynę: per trumpa staltiesė atrodys negražiai, o per ilga - sukels nepatogumų svečiams.

                Stalo serviravimo rinkinys gali būti skirtingas, tai priklauso nuo patiekalų, kurie bus patiekiami, todėl be apgalvoto meniu negalima pradėti serviruoti stalo. Svarbu kiekvienam svečiui pateikti maždaug 80 centimetrų stalo ilgio ir įsitikinti, kad kiekvieno prietaisų komplekto vieta ir išvaizda yra visiškai vienodi. Visi stalo serviravimo elementai turi atitikti spalvą ir formą interjere. Reikia pasirūpinti, kad visi indai ir prietaisai būtų švarūs ir be vandens dėmių. Norėdami tai padaryti, tiesiog nušluostykite juos šiltu ir drėgnu rankšluosčiu, tada nusausinkite. Pirmiausia dekoratyvinė serviravimo lėkštė dedama į centrinę vietą, mažiausiai dviejų centimetrų atstumu nuo stalo krašto. Ant jo dedama lėkštė užkandžiui ar sriubai. Stalo įrankiai, kurie bus reikalingi maisto vartojimui, išdėstomi ant patiekimo lėkštės šonų ir viršaus. Šakutės dedamos kairėje su ragais į viršų, o peiliai dešinėje. Svarbu laikytis taisyklės - kiekvienas gėrimas turi savo taurę, todėl vyno taurių ir ir kitokių taurių skaičius ir rūšis priklauso nuo to, kokie gėrimai bus patiekiami prie stalo. Kiekvienas svečias turėtų turėti atskirą servetėlę, kuri turi būti gražiai sulankstyta ir patiekimo pabaigoje padėta ant užkandžių lėkštės. Yra daugybė būdų, kaip sulankstyti servetėles, ir geriau suteikti jai tokią išvaizdą, kad atidarius ji neatrodytų susiglamžius.

                Esant galimybėms – naudokite įvairias dekoracijas stalui serviruoti. Tam puikia tiks įvairios žvakidė, žvakės, skinto gėlės ar šakelės, kiti įvairūs aksesuarai atitinkantys progą, šventę, metų laiką ir panašiai.

Daugiau